Kurumsal Kimlik Nedir? 

Kurumsal Kimlik Nedir? 

Kurumsal kimlik, bir markanın kendisini en iyi şekilde tanıtmasını sağlayan bir kavramdır. Bunu yaparken de herkesin aklında daha kalıcı olmasını sağlamak için logolarında ki görsel ögeleri ve renk uyumlarını doğru seçmelidir. Çünkü bunlar bir bütün olarak ne kadar uyumlu ve akılda kalıcı olursa markanın popülerliği, insanlarla olan iletişimi daha da artar ve marka istediği konuma gelmiş olur. İnsanların markaya olan güveninin azalmaması adına bu kimliğin sürekli sabit kalması ise çok önemlidir. Çünkü kendini sürekli yenileyip değiştirmeye çalışan markanın popülerliği ve imajı git gide düşer.
 Kurumsal Kimlik Tasarımı Nasıl Yapılır?
Kurumsal kimlik oluşumu, oldukça önemli ve dikkatli olunması gereken bir durumdur. Logo tasarımı yapılırken öncelik olarak markanın kendisini birebir yansıtan ve birbirleriyle uyumlu, dikkat çekici renkler kullanılmalıdır. Her markanın kendisini en iyi şekilde yansıtan birbirinden farklı logo tasarımları vardır. Logo, markanın ön plana çıkıp, imajını ayakta tutmasını sağlayan bir araçtır. Bu yüzden sık sık logo değişimini kimse tercih etmez.
 Kurumsal Kimlik Tasarımı İçeriği Nelerden Oluşur?
 Marka ismi
Markanın kurumsallaşmasını sağlayan en temel ve önemli bir başlangıcıdır.
 Logo
Kurumsal kimliğin oluşmasında marka isminden hemen sonra logo tasarım aşamasına geçilmelidir. Logo da isim kadar önemlidir. Popüler ve güvenilir kalabilmesi için logo tasarımının uzun ömürlü bir şekilde tasarlanması gerekmektedir.
 Font Kullanımı – Kurumsal Yazı Tipi Kullanımı
Markalar spesifik bir font ve tasarım kullanarak kendilerine has kurumsal yazı tipi kimliği oluşturmalıdır. Bu spesifik yazı tipi kimliği onların kurumsal kimlik tasarımlardaki özgünlüğünü arttıracaktır.
 Slogan
Bir kuruluşun marka oluşturması için gereken önemli adımlardan biridir. Markayı en iyi şekilde simgelemesi ve akıllarda kalıcılığı arttırması için gereklidir.
 Kartvizit
Markanın kendisini tanıtması için yapılmış küçük kartlardır. Kartvizit üzerinde markayı tanıtan önemli ve kısa bilgiler yer alır. Ayrıca kartvizit, bilgi alışverişini ve insanlar arasında kolay iletişimi sağlar.
 Antetli Kağıt ve Devam Kağıdı
Antetli kağıt, şirketlerin logosunu ve iletişim bilgileri gibi önemli bilgileri bulundurur. Ayrıca sol veya sağ üst kısımda logo ve firma ismi bulunur. Devam kağıdı, antetli kağıttan farklı olarak iletişim bilgileri bulundurmayıp logo bulundurmasıdır.
 Zarflar
Resmi yazışmalarda kullanılır. Markanın iletişim bilgileri ve logosu bulunur. Torba zarf, diplomat ve para zarfı, pencereli ve penceresiz zarf, hava kabarcıklı zarf, kraft zarf ve CD/DVD zarfları olarak çeşitleri vardır.
 Dosya
Markanın genel imajını temsil ederek müşterilere karşı hem bilgi hem de güven vermek için kullanılır.
 Fatura ve Fiş
Şirketin alım satım yaptığına dair resmi bir belgedir. Bu yüzden fişi aldığımız zaman dikkatli şekilde okuyup hata varsa düzelttirmeli ve uzun süre saklamamız gerekmektedir.
 Tabela
Şirketin kurumsal kimliğini doğru ve kısa bir şekilde yansıtması gereken bir araçtır. Şirketin yaptığı işi doğru şekilde yansıtması ve dikkat çekici şekilde hazırlanması gerekmektedir.
 E-Mail İmzası
Kendinizi daha iyi tanıtmak, bir firmaya ait çalışan olduğunuzu kanıtlamak için kullanılır.
 Kurumsal Kimlik Fiyatlarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Kurumsal kimlik oluşturulurken, her daim ön planda olan ve çok tutulan bir marka olması bütün üreticilerin isteğidir. Bu istek doğrultusunda ise markayı ön plana taşıyacak tüm ihtiyaçlarının yanı sıra, markanın en iyi şekilde tanıtılması amacıyla akılda kalıcı ve şık bir logo tasarımı ve markanın dikkat çekiciliğini yansıtacak bir reklam oldukça önem taşır. Elbette tüm bunları yaparken maliyeti biraz masraflı olabilir. Ancak, kurumsal kimlik tasarımının maliyeti, markanın uzun ömürlülüğü ve sürdürülebilirliği için oldukça önemli bir yatırımdır.
 Neden Kurumsal Kimlik Tasarımı Yaptırmalıyım?
Kurumsal kimlik, firmayı temsil ettiği gibi ayakta tutan en önemli faktördür. İnsanların ilk görüşte markanızı tanıması ve alışverişinizi kolaylaştırması açısından da önemi büyüktür. Tüm markaların tanınması ve saygı görmesi için kurumsal kimliği bulunmak zorundadır. Eğer doğru ve dikkat çekici bir logo tasarımı ve kurum ismi oluşturmuşsanız müşteriler arasında zamanla daha çok ilgi ve saygı görerek, gelecek nesillerde de bu imajınız ile büyük işler başarabilirsiniz.
 Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları Nelerdir?
Kurumsal kimlik oluşturma aşamaları belirli süreçlerden oluşmaktadır. Bunlardan biraz bahsedelim. Bunlardan ilki, hazırlık aşamasıdır. Bu aşama da kimlik oluşturmadan önce firma, yapacağı işi, kendini hangi sektörde konumlandırmak istediğini, insanlarla kuracağı iletişim türünü belirleyip kimlik tasarımına yön vermelidir. İkinci aşama tasarım aşamasıdır. Firma, hazırladığı logo, çeşitli görsellerle ve renklerle süslenmiş reklamlar ve web sitesi gibi kendini dış dünyaya tanıtacak ürünleri üretici firmalarla anlaşarak tasarım aşamasına geçmelidir. Üçüncü aşama zamanlama aşamasıdır. Firma, bu tasarımların oluşum aşamasında sabırlı olmalıdır. Çünkü insanlar tarafından tanınması, sevilmesi zamanla olacak şeylerdir. Aynı zamanda ürettiği tasarımlar günümüz çağına uygun olmalıdır ki kolay anlaşılır ve dikkat çekici olsun. Dördüncü aşama sunum aşamasıdır. Hazırlanan tasarımlar yetkili kişilerin beğenilerine sunularak onayını almalıdır. Beşinci aşama düzeltme aşamasıdır. Sunum aşamasından sonra tasarımlarda eksiklikler veya değiştirilmek istenilen yerler varsa bunlar en uygun hale getirilmelidir. Son aşama, artık firmanın hazırlanan tasarımı ve belirlediği imajıyla dış dünyaya açılma zamanı gelmiştir. Bundan sonrası insanların firmayı tanıması, sevmesi ve güvenmesi zamanlama ile olacak bir durumdur.
İlgili Mesajlar
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Required fields are marked *

Size nasıl yardımcı olabiliriz?